The Infinite Youth + trend

Palarie - Geometrie

In Egiptul antic acoperirea parului era obligatorie, definea provenienta si statutul egiptenilor, perucile si monturile metalice cu simboluri explicau atat de bine rangul detinatorilor. Ele erau purtate in functie de evenimente sau atunci cand se dorea evidentierea transmiterii unui mesaj important. Perucile cu firul negru si drept erau dintre cele mai simple ca structura , erau purtate chiar si de oameni obisnuiti , saraci sau sclavi, cele cu impletituri complicate combinate cu breton drept apartineau clasei superioare, ierarhia era demonstrata de armatura din aur de pe cap care sustinea “sculptura” cu valoare simbolica.

Totul s-a schimbat de atunci, dar o interpretare moderna a Egiptului antic va exista intotdeuna in maniera stilistica a unor case de renume , cum ar fi Lanvin, Gaultier sau Dior. Designerii “exploateaza ” toate epocile trecute, asambleaza tot soiul de idei artistice, dar se intorc la antichitate de fiecare data, mai ales la podoabele capilare. Palariile sunt tot timpul aduse in prim plan, “instalatiile” ingenioase rasar in lumina reflectoarelor, chiar si cele cu o linie clasica sau masculina. Cu toate acestea privim uneori palaria ca pe un capriciu, ca pe ceva incomod de purtat, ca pe o indrazneala care ni se pare ca ar smulge priviri curioase pe strada. Tendintele isi fac treaba an de an si ne povestesc in diverse moduri despre palarii, despre cum ne intregesc ele tinutele si despre cum ne incadreaza trasaturile atat de feminine.
Secolul al-18-lea ne infatiseaza cu mare fast stilul Rococo, iar condimentul principal al acestui curent il reprezinta peruca supradimenionata si atent lucrata. Peruca imbraca aici o forma diferita fata de tot ce exista , ideea de peruca este transformata intr-o sarbatoare de obiecte interesante. Pe langa faptul ca era stropita cu esente tari de parfum si pudrata excesiv, mai avea in varf si colivii,cutii de bijuterii sau instrumente muzicale in miniatura cum ar fi vioara , pianul ori harpa. Aceste obiecte erau extravagante si excese cu care cochetau nobilii iar acestia atunci cand erau in miscare lasau in urma lor o aroma lemnoasa izbitoare, deasemenea toate aceste artificii exuberante constituiau un limbaj pe care numai ei il cunosteau. Extravaganta, fastul, stralucirea combinate cu viciul erau un scop in sine si ilustreaza atat de bine Rococo-ul.
Stilizarea si apropierea de zona functionala a palariei se schiteaza mai detaliat in 1916-1917 cand borurile largi si panglicele romantice dispar si apare palariuta clopot sau cloche si toca. Erau comode, usor de intretinut, moda incepea sa capete efecte masculine, indelung asteptatede catre doamne. Femeile se simteau libere si mai ales incepeau sa devina independente financiar, sa respire “intelectual”. In 1917 se instaureaza si profesia de modista, iar tehnica de tratare si de modelare a fetrului se raspandeste, fetele tinere indragesc repede aceasta meserie iar comenzile de palarii abunda in ateliere. Toata lumea si le permite, nimeni nu apare pe strada fara palaria neagra-clopot. Apoi stilul anilor ‘20 cutremura din temelii moda si accesoriile, de atunci nimic nu va mai fi la fel, moda este pe punctul maxim, nimeni nu mai priveste inapoi. Pantalonii barbatesti fac acum parte din garderoba feminina, iar stupoarea cu care era privita George Sand atunci cand imbraca vesminte masculine ramane doar o fisura a trecutului.
In zilele noatre, palaria si alte accesorii capilare se imbina in mod miraculos, stilurile se mixeaza, nu se poate stabili o singura tendinta sau un singur izvor de inspiratie. Necesitatea de a purta un accesoriu pe cap nu exista, capriciul este un actor care prefera sa ramana doar pe scena, exista doar o necesitate a designerilor de a explora pe versantii ideilor, joaca ramane pentru iubitorii genului. Sa porti palarie este azi o raritate, un gest curajos, o dorinta apusa? Sau poate doar o dorinta…care trebuie sa devina prea convulsiva pentru a o pune in practica.
Pe mapamondul artistic apar noutati furibunde in materie de stil al palariilor , conceptii inovatoare care ne mistuie imaginatia. Aparitia unei colectii de iluminatoare in forma de mini-joben sau de gambeta ne retine atentia. Creatiile apartin designerului de interior Jake Phipps, care si-a numit colectia de lampi “Jeeves’ and ‘Wooster ” inspirat fiind de personajele unui serial englezesc de comedie de mare succes din anii ‘90. Lampile in forma de palarii le-a creat pentru domnii burlaci , dar vanzarea pe piata a aratat achizitia lor si de catre femei sau familii. Si astfel amuzamentul s-a transformat in succes.

Fotograful Tomas Falmer surprinde frumusetea fara cusur a naturii in editorialul revistei Stockholm Magazine Spring/Summer 2011. Modelele sunt venite din paduri si livezi pline de seva verde, iar fructele decoreaza cu maiestrie capul la modul cel mai suculent cu putinta. Pictorialul ne readuce natura in suflet si ne face pofta de viata si de …fructe.

Se ia o palarie veche de care te-ai plictisit si se aplica insigne , brose si alte nebunii, suna bine?

Portofoliul Olivier 1842 a fost inspirat de epoca victoriana si ne aduce zona dark a acestei perioade, fotograful declara ca familia si prietenii stiu despre obsesia lui pentru victorian style, el mai spune ca si-ar fi dorit sa traiasca in acele timpuri, iar toate subiectele care trec prin lentila aparatului iau directia secolului al-19-lea fara sa-si dea seama. Spune ” este o stare de care nu pot scapa, sunt intr-o continua fascinatie, epoca victoriana ma urmareste pas cu pas, ma dau batut in fata acestei puternice prezente “.

” Chapeau ” este un celebru editorial al revistei de moda Auxiliary Magazine, fotograful Luke Copping are ideea de a selecta de la celebrele case de moda cele mai moderne mini mad-hats declansand astfel o isterie in randul femeilor, devenind dintr-o data accesorii pe care trebuie neaparat sa le aiba.

In 2009 Marc Jacobs da startul accesoriilor Lego, micutele jucarii prinse in par sau pe post de catarama dau un aer ludic tinutelor lady-like, iar tinerii capteaza repede ideea. Marc reuseste, ca de fiecare data sa aduca un obiect uzual la o stare de… entuziasm implementand-o in moda. Un artificiu banal predispus la avangarda…un joc Lego care se aseaza asa de bine pe cap…De aici s-a dat liber la confectionarea in serie a bijuteriilor si accesoriilor. In aceasta idee, antreprenorul online Kasi Made s-a ocupat in 2009 cu vanzarea unor colectii Legomania inspirate de Jacobs, iar fetele iubitoare de moda au comandat online in mare viteza jucariile -palarii sau Lego- coliere,asa ca se poate spune ca Fashion-toy era in toi.

Designerul Isaac Mizrahi -Moschino transforma geanta intr-o palarie, el sugereaza forma unei toci clasice cu manere tubulare si astfel el demonstreaza ca palaria-geanta s-a potrivit foarte bine directiei vestimentare pe care el a dat-o colectiei.

Anna Sui revolutioneaza caciula din tricot gros, ea ne dezvaluie un concept nou care este foarte abordabil. Transforma banala caciula intr-un vis de o stralucire intensa, aplicatiile glam cu praf auriu- vintage te invita sa uiti de impletiturile obisnuite din lana. Ea spune ca fiind canadianca cunoaste foarte bine frigul necrutator si si-ar dori ca femeile sa fie rafinate si elegante chiar si cu o caciula tricotata cu o linie simpla dar calduroasa si comoda, faptul ca s-a gandit la confortul nostru este admirabil. Vintage-fancy din tricot?

Alte tricotaje in stilul young- confort au conceput si alti designeri, maniera nebuneasca de a combina hainele cu structuri uriase asezate pe cap se poate vedea in pozele de mai jos. Frenezia tineretii sparge canonul simplitatii in moda strazii, caciuli si fulare rasucite exagerat , ciucuri din lana si jambiere handmade ies la lumina din cufarul imaginatiei.

by lavinia voicu, editorial moda, fashion, fashioncraft, Palarie-Geometrie, palarii, stil, style, and more:

Palarie - Geometrie + trend