Explorand tendintele toamnei 2011 am ramas surprinsa la vederea creatiilor casei Armani, care abordeaza in colectia privée tematica vasta japoneza. Iata ca designerul deschide portile Orientului, dupa mult timp. Reinterpreteaza magnetismul gheiselor si cucereste audienta cu gradini japoneze temperate in culoare dar si exuberante pe alocuri. Colectia este un tribut adus tragicului eveniment din martie si chiar daca piesele couture sunt de exceptie, latura emotionala a fost cea care a contat mai mult. Celebrul designer de palarii Philip Treacy este cel care completeaza tinutele cu ornamente capilare in stilul origami. Treacy resuseste sa construiasca si cateva impletituri ingenioase din par accesorizate de vestitele bete pictate japoneze.
Printurile specific orientale si faldurile de inspiratie origami, matasea si satinul lucios dau impresia unei atmosfere romantice cu pulsatii feminine. Umerii “pagoda” ale sacourilor sunt excelent croiti si au darul de a accentua talia care este stransa in cordoane negre si subtiri. Armani se joaca cu asimetriile, cu cate o maneca kimono aruncata relaxat sau cu cate o parte mai lunga a unui sacou sub care se intrevede o captuseala imprimata cu trandafiri. Un impuls optimist si un zambet sincer pentru Japonia.
Armani Privée
Revista Vogue Anglia ilustreaza imaginea unei gheise moderne in numarul din iunie 2011. Fotograful de moda Paolo Roversisurpinde o noua ipostaza a gheisei, neo-geisha style este numele curentului caruia Paolo se alatura. Stilul incorporeaza un amestec voluptos intre vechi si nou, intre traditie si spiritul modern si peste toate acestea stilistii pictorialului dau o tenta vampirica finala compozitiei. Machiajul are o proportie considerabila de rosu-purpuriu, tenul este alb de portelan iar tonurile umbroase de pe pleoape amintesc de intunecatele catedrale gotice. Betele infipe in cocurile gigantice sunt stropite de pete rosu-sangeriu. Manecile kimonopastreaza din linia traditionala dar in mare parte sunt stilizate si restructurate.
Un intreg arsenal modern-exotic ne este prezentat intr-un pictorial celebru care se numeste ” Dream to Japan” surprins de aparatul foto al artistului Tina Patni. Impreuna cu stilistii si maestrii in machiaj, Tina ne indeamna sa visam la o calatorie in Japonia, dar nu oricum, ci la una excentrica. Serenitatea culturii japoneze si dualitatea sofisticata a gheiselor au fost leit-motivul editorialului. Tinutele pretioase apartin casei Amato haute couture si sunt acompaniate de coafuri suspendate complicate. Desenul precis al make-up artistului Gene Ginno Alducente nu face altceva decat sa intregeasca spiritul edgy-exotic al tematicii.
Alexander McQueen realizeaza o colectie in 2010 de tinute regale japoneze care ne taie rasuflarea la vederea bogatiei texturilor si a materialelor. Brocartul tesut cu fir de aur,dragonii brodati si croiurile generoase te introduc in atmosfera palatelor japoneze. Accesoriile si incaltamintea intregesc tabloul imperial pictat impecabil. Capetele sunt acoperite intr-o pelicula siliconata nude, pictata si patinata, care joaca rolul unei peruci si astfel se uniformizeaza cu tenul translucid. Interesante sunt si crestele aplicate pe aceste peruci care sunt influente dragonice sau poate reflecta doar pasiunea binecunoscuta pe care o avea Alexander pentru stilul eclectic punk-rock-gothic. Cizmele si botinele au platformele decorate cu incrustatii de pietre semipretioase sau cu solzi aurii. Deasemenea, repeta motivul solzilor dragon style si la constructia colierelor, carora le insufla opulenta exacerbata.