The Infinite Youth + stil

All-White Fashionometry

Alb. De cateva zile imi caut cele mai proeminente senzatii pe care le am atunci cand vad A L B. Ce cred? Ce simt despre alb? Mi-am zis asa ” Pai stai putin, ca daca analizez prea mult intervine pe traseu rationalul si nu-mi place, pierd esenta, atunci hai sa merg la drum cu primele stari, cu intuitia de o secunda, ca nu merge, nu iese”. Am sters tot balastul care se stransese de cateva zile, am facut curat, am baut o cafea…a venit seara. Dupa ce m-am trezit dimineata, mi-am oprit privirea pe un obiect alb din camera si am gasit ce cautam…retina s-a inundat de lumina, dimineata parea mai curata, ziua era mai insorita, nu existau umbre, grijile devenisera opace si lumea din jur plecase…Cateva momente de pace, de fericire, de abandon al constientului. Pulsul gravita undeva in eter, mi se pregatise o fuga in secret de catre o pata inocenta care voia sa fie numai cu mine…

Oricat ar experimenta, artistii se reintorc la A L B in lucrarile lor. Spontan sau premeditat, ei se intorc. Albul nu este o sursa de inspiratie cu statut fix, cum este, de pilda, o orhidee, epoca victoriana, sau cojocul lui Alain Delon. Nu! Albul este inceputul, este divinitatea, este baza, este curatenia noastra, din noi, de pe noi si a altora. Asa ca revenim la alb, il dorim, il visam si il avem.

Il avem din plin! In casa, pe langa casa, deasupra noastra, departe de noi, in toate formele de arta. De data asta, vreau sa descopar albul in arta, pentru ca in zona asta respira nestingherit. Hotelul Arta este locul lui favorit.

In camera “Moda” albul se simte foarte bine in vara asta. Unii dintre cei mai renumiti designeri si-au propus sa ne aduca la rampa siluete albe, croieli feminine si zane bune cu parul balai. Puritatea si candoarea sunt insemnele acestor colectii. Dolce & Gabbana defileaza in fata audientei cu o suita de tinute monocrome, intrerupta pe alocuri de imprimeuri animal print. In tinutele all-white se pot observa broderii sparte atent studiate, ele fiind prezente si pe outfit-urile all-black. Colectia este unitara, fara rupturi de stil si ca sa nu devina usor monotona, cei doi designeri trimit ideea de alb in sfera lenjeriei epocii victoriene si reusesc sa condimenteze astfel atmosfera. Rochiile si costumele feminine in stilul lady-like sunt intercalate cu aparitii non-angelice stranse in corsete cu broderie anglaise acompaniate de pantalonasi budoir-style cu volane. Albul poate reedita o epoca apusa, se poate ajunge la o conciliere intre trecut si prezent, cam asta vor cei doi sa ne spuna.

Dolce & Gabbana

Victor & Rolf construieste albul cu alta unitate de masura, colectia lor ne preda lectia de geometrie, cei doi parca indoaie materialul si ne spun ” Iata ce se poate concepe din A L B “. Tinutele casei sunt realizate din tafta cartonata si din satin care pare rigipsat, formele sculptate se suprapun pana la refuz, iar rochiile par petale de flori cerate. Albul este o imparateasa impunatoare care priveste supusii printr-o masca transparenta. Croiul pare haotic-fantastic la prima vedere si totusi la un studiu mai atent iti dai seama ca ai de-a face cu un camp de idei foarte bine organizat. Albul ne povesteste in aceasta colectie despre o prezenta gigantica din viitor sau despre forme nedefinite din cosmos, ori poate despre gandurile noastre de azi?

Victor&Rolf

Designerii de la Comme Des Garçons si celebrul Rick Owens schiteaza formele hainelor in linii asimetrice, abrupte, ei inventeaza an de an tipare noi si pun in aplicare orice idee care le surade. Ei nu sunt trendsetteri, nu sunt interesati neapart de focul tendintelor, pe ei ii anima numai dragostea pentru experiment. Regulile sunt pentru dinee oficiale, nu pentru spirite libere. Ludic, inovator, exagerat, magic, extravagant, apoteotic, cam acestea ar fi legile lor.

Comme Des Garçons
Rick Owens

Stilistul Tanya Dziahileval al revistei Vogue Rusia realizeaza un pictorial de moda avand-o ca sursa de inspiratie pe legendara dansatoare Eva Maria. Figurile angelice sunt incadrate de voaluri albe care induc senzatia de miscare a formelor, un dans unduitor scaldat in lumini orbitoare. Tanya doreste sa imbine limbajul trupului cu eleganta dansatoarei, iar fotograful Danil Golovkin reuseste sa redea intocmai ideea stilistului.

Tanya Dziahileval

O alta tematica vopsita in A L B se poate vedea in imaginile de mai jos. Ea se numeste ” 3 queens “ si este conceputa de editorul de moda Dominik Smialowski iar creatiile vestimentare apartin scenografului Karolina Jassek. Rezultatul este de-a dreptul fermecator, iar impletirea dintre sensibilitatea victoriana si cea moderna denota o estetica avangardista de care te indragostesti.

Dominik Smialowski &Karolina Jassek

In zona papercraft fashion am gasit un articol incredibil care prezinta o pereche de pantofi realizati din carton rigid, cu un aer avangardist-origami-style, par gata de purtare sau de pus la pastrare. Ideea s-a nascut in micul atelier de creatie Ndeur and Make a Paper World, iar pantofii au fost comandati de stilistul Heidi Ackerman. Albul vorbeste si aici despre spatialitate, claritate si despre forme aerisite.

Ndeur and Make a Paper World

Accesoriile capilare din hartie alba au ca punct de pornire tehnica origami dar cu siguranta artistii reusesc sa inventeze noi tehnici numai de ei stiute. In 2009 casa de moda Chanel schiteaza o intreaga colectie de tiare, palarii si alte ornamente capilare cu totul speciale, hartia are parte de un tratament regesc, Karl nu face nicio diferenta intre o broderie scumpa cu aplicatii manuale si o simpla bucata de hartie.

Chanel

O geanta de voiaj foarte chic a fost realizata de Saskia Diez dintr-o hartie alba rezistenta la apa, este perfect functionala si este un succes de piata. Geanta are accesoriile din argint 925, iar secretul tehnic nu a fost descoperit pana acum. Designerul si-a incheiat studiile in Germania si este licentiata in design industrial. In prezent, este designer de accesorii & bijuterii si se pare ca schimbarea domeniului de activitate i-a adus notorietatea.

Saskia Diez

Am lasat la final cateva lucrari remercabile din sfera Digital Art care au fost laudate de critica de specialitate. Lucrarile apartin unui artist de origine norvegiana care a impresionat prin readucerea Suprarealismului in arta, de fapt se face responsabil de infiltrarea curentului in era digitala. Artistul se numeste Erik Almas si a colaborat cu firme celebre precum Puma, Microsoft, Hyatt, Toyota. El a fost ajutat in aceasta nebunie onirica de binecunoscutul program Photoshop. Cele mai reprezentative creatii isi incarca energia din lumina, din alb, din speranta, din clipa, vedem realul cum plonjeaza in vis.

Dali, oare vezi ce se intampla acum cu stilul pe care l-ai consacrat?

All-White Fashionometry, by lavinia voicu, Editoriale de moda si tendinte, fashion, and more:

All-White Fashionometry + stil