The Infinite Youth + style

Bag Bang Story

Daca ar fi sa articulam tendintele gentilor acestui sezon am pune un accent nu pe o litera si pe o revolutie stilistica.

Fac un tur in jurul lumii modei si descopar ca totul are legatura intr-o oarecare masura cu aparitia gentii Birkin a casei Hermes in anii ‘60. Frumoasa actrita Jane Birkin a inspirat designul si numele acestei genti, rezultatul fiind o silueta de geanta bine proportionata, rafinata si practica. Aspectul ei office-elegant a fost asa bine primit de publicul feminin incat la cateva zile de la livrarea in magazinul din Paris rafturile au devenit goale. Asa se intampla si astazi, este foarte iubita si apreciata, chiar daca designul a mai primit unele imbunatiri. Fenomenul Birkin se imparte in doua categorii : femeile care o adora si cele care o detesta.

Acest fenomen s-a divizat in multe-multe particule si a condus lumea modei la noi descoperiri si provocari, geanta a capatat noi imagini stilistice, ideile s-au imbinat nestingherite, cele mai multe directii de stil s-au nascut se pare din a doua categorie. Anti- Birkin a functionat.

Tendintele toamnei 2010 sunt ca un un ghid care ia grupul de vizitatori si prezinta orasul Ideilor si care nu omite nicio atractie turistica. Ne face un scurt istoric la pas.

Body-bag vintage inspired de la Dolce & Gabanna

nr.1 Gentile cu aplicatii de blana care pot avea un aer boem si nonsalant prin broderiile florale si margelele cusute, un stil relaxat datorat si bretelei lungi care traverseaza corpul in linie oblica. Geanta eleganta de mana de marime medie, cu finisaje perfecte in stilul lady-like, care vorbeste despre rafinament si feminitate intr-un mod direct, incrustatiile din blana au aici o forma geometrica si “corecta” care contureaza terminatia gentii.

nr. 2 Frame bag este o tendinta care face o incursiune in anii 1900 si scoate din cufarul cu amintiri gentutele cu rama metalica de dimensiune mica si medie, aici ia nastere o forfota de aplicatii si de texturi cu fire de lana si matase gata sa ne transpuna in zona vintage cu tonuri zgariate de patefon. Vintage inspired gaseste formula magica de a asocia goblenul cu pielea sifonata, impletitura de lana cu tintele, iar ramele devin structuri tubulare complexe care condimenteaza alura finala. Celebra geanta de doctor intra si ea in aceasta sectiune-formula.

nr. 3 Huge Clutch este un artificiu modelistic care aduce plicului clasic al anilor ‘80 o supradimenisonare , jocul proportiilor are rolul de a satisface dorinta noastra de purta ” toata casa dupa noi “, designerii s-au gandit ca astfel vestitulclutch in care nu intra mare lucru se poate transforma intr-un mini dulap foarte practic pentru noi. Femeia ocupata din prezent trebuie sa aiba o geanta ” aglomerata “, nu-i asa?

nr. 4 Geanta cu lant lung care te duce cu gandul la o bijuterie care accesorizeaza haina groasa de exterior, luciul zalelor incalzeste atmosfera inghetata a strazii si tabloul de iarna se energizeaza brusc. Aici gasim un amalgam de stiluri si culori, de la boho style la motive norvegiene, de la picturi cu reni si saniute in viteza la zona goth-cross inspired , de la tinte si aplicatii de lanturi rock la mici tolbe de influenta hippie. Importante sunt forma si numarul zalelor si cum ele se pot armoniza cu celelalte materialele alese pentru constructia gentii. Geanta poate avea multi- lanturi de diverse marimi sau unul singur format din zale imense prinse de unele mici, iar efectul optic este garantat pentru oricare dintre variante.

Nr. 5 Gentile animal print isi fac loc in fiecare toamna pe podium, designerii nu se satura de petele vestite ale leoparzilor, stereotipia gestului este intrerupta pe alocuri de forma si insertii, acestea incearca sa ne redictioneze atentia incat sa nu avem senzatia de “deja vu” . Forma capata o silueta vintage 1900 inchisa cu rama gravata cu flori, sau trapezoidala de marime medie, ajunge la forma de sac sau plasa mare de umar purtata la cumparaturi, ori geanta medie de calatorie – aviator bag cu multe compartimente. La capitolul insertii s-a dat liber la valtoarea nebuniei in materie de creativitate. Printul “leopardin” se imbina cu dantela brodata, cu fermoarele decorative, sau cu amulete care atarna sugestiv de toarta. Suprafete de piele perforata lasa sa se intrevada o zona de print si astfel se creeaza spiritul sauvage mult cautat de designeri.

Nr. 6 L-am lasat la final pentru ca imi suscita interesul si nostalgia. Este vorba de geanta-rucsac care isi are izvorul de inspiratie in sfarsitul anilor ‘80 si inceputul anilor ‘90. Interesant este ca tendinta reapare pentru prima oara dupa perioada amintita, acum abia s-a revenit la conceptia debackpack , iar surpriza este creata de noua interpretare care depaseste cu mult ideea originala. Gentii-rucsac i se aduc sensuri noi, de forma, culoare si materiale de sinteza. Compozitia si limbajul se schimba si determina trasee cu totul noi. Poate fi din integral croita din blana, din combinatii de tesaturi cu toarte marcate de catarame mari, poate deveni geanta din umar stransa si incretita pe o parte avand un aer strengaresc, poate avea o culoare vie care striga de tinerete dar cu un croi maxi si simplu. Sau o poti tine pe brat de toartele scurte si sa evidentiezi traversele de lanturi subtiri suspendate in trei brose. Ori de ce nu un rucsac din acelasi material cu pardesiul a la Alexander Wang? Reinventarea acestei genti va trona cel putin doua sezoane si cu siguranta va capta moda strazii europene.

Experimentele artistice au mers mult mai departe, au pornit de la un statut conventional de obiect si au ajuns la unul neconvetional.

Designerii brandului de moda ” Attic Japan ” au realizat o colectie de genti din reciclari de kimono-uri, costumul traditional japonez este transpus in emisfera contemporary-funky si contemporary-romantic, iar rezultatul “Kimono love bag” este unul cu totul inovator. Cei care au fondat brandul in urma cu doi ani sunt Yukari Isokane and Izumi Masabe si se pare ca au succes cu inventiile lor.

Alti doi designeri au creat un prototip de geanta care se poate tranforma dintr-un singur pas in palarie, geanta -palarie este ingenioasa dar si foarte practica pentru femeia moderna. Ideea artistica are un ecou functional nemaintalnit pana acum, sa imbini creativitatea cu sfera practica-matematica face parte mai degraba din sfera arhitecturii. Mai mult decat atat cei doi proiecteaza si geanta-pantof cu toc inalt de-a dreptul geniala, cu asta au surprins de-abinelea criticii de moda mai ales ca este manufacturata din piele de culoare nude-bourgeois. Felicitari celor doi artisti, poate ajung si la noi celebrele lor 2 in 1.


Chloe aduce in atentia nostra Origami Bag, o geanta- plic din piele simpla sau croco care se infasoara laborios pe incheietura mainii si care este usor de purtat, nimeni nu banuieste ce ar putea fi sau deveni…cand o desfaci.

Designerul Yael Mer realizeaza un concept cu totul nou si deosebit chiar daca are o tenta creepy, ce zicecti de genti care incorporeaza structuri faciale asemenea unor semi-sculpturi? Ogeanta cu un chip uman, un portret modelat pe o stofa uni plina este cam greu de adaptat modei strazii, dar indraznetele asteapta doar un imbold pentru a merge cu “sculptura” la brat. Interesant, derutant, usor morbid, uimitor poate chiar alien mood dar….extraordinar de ingenios.

Trecem la geanta-lenjerie intima inventata de firma The Brag Company care ne demonstreaza cum poti purta o lenjerie feminina… hm pe “functia” de geanta, ehhh aici clubbing-ul devine o aventura , poti sa alegi sa nu o porti si in acest caz o colectionezi.

Unicitatea gentilor firmei argentiniene Carro este reprezentata de reciclarea pieselor de vestimentatie si cupoanele ramase de la masa de croi din fabrica de serie. Imaginatia isi intra in drepturi si ne arata formula finala, adica…un rucsac care are aplicat un guler si un rever provenite de la un sacou din stofa. Un refilet si un slit de pantalon se transforma peste noapte intr-o geanta casual foarte incapatoare. Gulerul cu fenta de la o camasa se poate instala confortabil pe fata unei genti elegante.

Valentino

Avian luxury style a inspirat casa Valentino in schitarea uneigenti cu pasari si cristale acompaniate de pene in degrade.

Compania italiana VitaSnella lanseaza linia de genti Fruit A-Porter care isi promoveaza produsele pe baza de fructe si legume intr-o maniera foarte originala. Gentile in forma de fructe sau legume te fac sa devii pofticios si iti smulg si un zambet.

Pamela Love este designerul de accesorii care readuce pe scena artistica atmosfera vintage cu aer rock si astfel iau nasteregentile ei metalice , ele te duc cu gandul la delicatete si feminitate dar in acelasi timp emit un puls ridicat de energie.

Bag Bang Story, by lavinia voicu, editorial moda, fashion, fashioncraft, genti, moda, stil, and more:

Bag Bang Story + style