The Infinite Youth + royal fashion

Point of Fashion: Dame of Thrones

“Be a queen” pare a fi motto-ul celor mai recente colectii de moda, tinute regale impetuoase isi fac aparitia reverentios pe podium. Desigur, reinterpretarea costumului royal o avem an de an in planul de lucru al designerilor. Incercarile de a inventa noi artificii cu aura regala ne surprind de fiecare data, iar originalitatea expresivitatii croiurilor finale este una atent cautata si studiata. Fotografi, stilisti, graficieni si designeri isi depun toata forta creativa pentru a da viata inovatiei in moda cu sigiliu regal.

“A queen study” este o chestiune stufoasa, exulta de detalii pretioase si de tehnici infailibile, fie ca e vorba de butaforie, costum, machiaj sau de motive decorative care odata cumulate creeaza impresii absolut reale ca, de pilda, in fata ta se afla Cleopatra, Elizabeth Bathory sau Marie Antoinette. Cum stim bine, in spatele rezultatului oricarei lucrari de arta se afla file mototolite de documentare, ore bune de scotociri in arhive plus semnul adanc amprentat al creatorului care asigura originalitatea de netagaduit a lucrarii finite.
Regine antice, medievale, renascentiste, regine vintage, victoriene, regine din toate epocile, fie ca sunt redate intocmai sau interpretate printr-o viziune modernista, ele inca capteaza teze importante ale designerilor si ale artistilor din toate domeniile artei.
De cand regina Angliei Elizabeth II si-a schimbat unele perceptii conservatoare de conduita stilistica care erau prea traditionaliste si prea stricte, si-au schimbat si designerii alegerile de constructie a colectiilor royal fashion. De aici s-a pornit o avalansa estetica obesesiva care avea drept tinta tot ce tine de zona modei de gala.
Imaginea generala a unei regine este tradusa si ilustrata de artisti in urmatorii termeni: tesaturi pretioase brodate manual cu fire de aur si matase, voaluri cu transparente dramatice, talii incorsetate in clini vizibil curbati, rafinament si eleganta atent elaborate ale gulerelor, volane stratificate cu detalii avangardiste, pasmanterii cu pietre mari stralucitoare, expresii intunecate strabatute de fiori gotici, sculpturi din par natural ornate cu bijuterii stranii si machiaje abundente care acompaniaza o tinuta regala autentica. O regina glaciala doar in aparenta, mai degraba un conflict intre ambalajul de gheata si scanteia firava dar ferma a seductiei. Foc de gheata in imaginile care urmeaza.
Colectiile recente sunt pline de stralucire cu patina regala, momente memorabile in care accentele contemporane se impletesc armonios cu elementele dinstinctive ale epocilor trecute.
Casele de moda Dolce & Gabbana, Carolina Herrera, Chanel si Jil Sander ne impartasesc colectiile lor ce abunda de opulenta si extravaganta regala. Fie ca fac trimiteri la regine medievale, doamne nobile de la palatele Rococo, la reginele retro sau la cele contemporane, ideile se unifica intr-un singur generic: grandoare, feminitate si gratie perfecta. Probabil ca designerii au creat mai intai accesoriile capilare, acestea fiind un punct de pornire pentru restul costumelor.
Chanel

Dolce & Gabbana

Carolina Herrera

Jil Sander

Zona editorialelor de moda este aglomerata stilistic de tema Queen Style, fotografii si stilistii se intrec in experimentele artistice. Privind aceste lucrari realizezi ca artistii reusesc sa recreeze o atmosfera royala grandioasa si cat mai aproape de autentic. Filtre, lumini si compozitii care sprijina pasul fin de regina in pictorialele de mai jos.
Fotograful Tina Patni realizeaza un editorial numit “I Am The Queen” cu aer de poveste, ea creeaza un taram mirific complet inghetat unde guverneaza zanele bune, eterice, rupte parca din tinutul de basm Narnia al scriitorului C.S Lewis. Reginele sunt parca sculptate in cristale de gheata, albul iernii geroase irupe din imagini. Tinutele alese pentru pictorial poarta semnatura cesei de modaAmato Haute Couture gowns, iar acestea au fost concepute exclusiv pentru miresele viitoare ale caselor regale.
Tina Patni by Amato Haute Couture

O combinatie interesanta intre epoca Rococo reprezentata de Marie Antoinette si ecourile vintage Belle Epoque este realizata magistral de fotograful Chris Craymer pentru revista italiana Amica. Pictorialul numit “Visioni” reuseste sa dea startul unei fuziuni armonioase dintre arhitectura, arta si high fashion. Accesoriile si bijuteriile extravagante statement si aplicatiile glamour evoca povesti cu printese de la curtile regale. Trecutul si prezentul tes o istorie viitoare a printeselor de la palat.
Leit-motivul acestui pictorial este imaginea in care pisicile albe iau parte la solitudinea dramatica a reginei. Exacerbarea acestui moment sensibil in viata unei regine este explicata prin repetitia obsesiva a pisicilor.
Amica “Visione” by Chris Craymer

Artistul fotograf Tony Zhou isi alege ca tema o regina a Chinei moderna cu bratele accesorizate cu tatuaje florale, desi traditia chineza exclude ideea tatuajului, fiind conservatoare in acest sens. Totusi Zhou trece peste aceste prejudecati si ne arata o printesa tanara si semi-nuda. Traditia si accentul conservator se simt numai in prezenta coroanei autentice care este imprumutata dintr-un muzeu de istorie din Pekin. Pielea de alabastru contrasteaza cu albastrul regal si cu nuantele pastelate ale tatuajului. Mica printesa pare iesita din propria-i colivie sau se pregateste sa intre inauntru, metaforic vorbind. Dincolo de vivacitatea culorilor, atmosfera pare ca este atinsa de platitudinea si apatia micii printese.
Tony Zhou

Seria picturilor “Gilded Roses” ale artistei Sylvia Ji face parte din prima expozitie personala pe care a avut-o intr-o galerie din California. Sylvia a fost inspirata de cultura europeana si de reginele moderne care poarta costume renascentiste sau victoriene. In panzele sale se poate observa si dragostea ei pentru “Alice in tara minunilor” dar mai ales pentru personajul ei preferat Regina de Inima Rosie pe care o stilizeaza intr-o maniera originala. Expozitia a avut un succes rasunator, Sylvia devenind acum preferata multor galerii din SUA si Europa. Privitorul este impresionat de expresivitatea portretelor naturaliste si de materialitatea aproape tangibila a volanelor si a dantelelor brodate. Portretele cu trasaturi moderne imbracate in costume de epoca par a starni o stare plina de contradictii, dar armonia si unitatea compozitionala reusesc sa alunge confuzia opozitiei trecut-modern.

Un cocktail regal ne serveste si un editorial al revistei canadiane Flare oferit de fotograful Chris Nicolls si de talentatul editor de moda Fiona Green. Grandoarea si spendoarea reginelor intruchipate este demonstrata de tinutele cu note intunecate si dramatice ale caselor de moda celebre: Givenchy, Emilio Pucci si Bottega Veneta. Regine care imprumuta fragmente ale armurii medievale dar in imagini se poate observa si o consistenta modernist-urbana. Decorurile si recuzita alese pentru shooting au venit in sprijinul temei abordate, fiind pictate la comanda pentru aceasta incursiune teatrala.

Am lasat la finalul articolului o serie de lucrari din domeniul artei digitale venita de pe meleaguri australiene si realizata de artista Alexia Sinclair. Ea si-a propus sa portretizeze 10 regine importante ale istoriei omenirii. Alexia a studiat si a forat in arhivele istorice pentru a ilustra caracateristica definitorie a fiecarei regine, ea capteaza particularitatea datorita sau din cauza (sunt si destule conotatii negative) careia cele 10 au ramas in filele de istorie. Le luam pe rand, in ordinea imaginilor:
1. Elizabeth I – este regina Angliei cu o putere incomensurabila, care este inconjurata de prietenele ei dragi, piesele de sah. Este cunoscuta pasiunea ei pentru sah dar si pentru inteligenta ei sclipitoare. De asemenea este infatisat spectaculos si parul ei legendar blond-roscat si nuanta ivoriu-auriu a rochiei, o culoare rafinata si glaciala pe care ea o adora.
2. Marie-Antoinette, regina a Frantei pre-revolutionare, care a ramas in spiritul omenirii un personaj care imbratisa extravaganta extrema, cochetaria si capriciul. Rochiile fastuoase si eleganta seducatoare raman atributele ei principale. Faptul ca se realizau manual broderii si tesaturi orbitoare special pentru ea este o dovada in acest sens. Cuvintele ei celebre par sa se auda in aceasta lucrare “Lasa-i sa manance” referindu-se la supusii ei saraci si infometati care o priveau disperati cum ii ironizeaza prin gestul ei teatral si prefacut in momentul in care le oferea o felie de tort. Decadenta proverbiala a Frantei si tot alaiul grandios sunt de asemenea evidentiate in imagine.
3. Cleopatra, regina tragica a Egiptului este portretizata aici intr-o ipostaza declarativa, puterea ei de manipulare si darzenia se ascund in spatele atitudinii voluptoase. Inconjurata de prietenii ei de suflet: serpii.
4. Elizabeth Bathory of Hungary, regina Ungariei care a ramas cunoscuta in istorie ca unul dintre cei mai prolifici si cruzi criminali in serie.
5. Christina of Sweden, regina androgina, neinfricata si neimblanzita.
6. Olympias, vestita regina, mama a lui Alexandru cel Mare, inconjurata de uneltirile ei celebre traduse metaforic aici prin serpi.
7. Eleanor of Aquitane, regina a Angliei, care trimitea mesaje importante prin corbi si vulturi, mama regelui Richard Inima de Leu.
8. Agrippina, sora a imparatului Caligula si sotia imparatului Claudius, mama Imparatului Nero.
9. Boudica, regina celtilor, cunoscuta pentru curajul ei si pentru temperamentul vulcanic.
10. Isabella, regina catolica a Spaniei care a sponsorizat calatoria epocala a lui Cristofor Columb.
Elizabeth I

Marie-Antoinette

Cleopatra

Elizabeth Bathory

Christina a Suediei

Olympias

Eleanor of Aquitane

Agripinna

Boudica

Isabella

editoarial moda, Editoriale de moda si tendinte, fashion, fashion editorial, Point of Fashion: Dame of Thrones, and more:

Point of Fashion: Dame of Thrones + royal fashion