The Infinite Youth + tendite 2013

Point of Fashion: Deep Burgundy is the New Black

Iarna se imbraca intr-o noua nuanta victoriana: burgundy/oxblood/dark red wine/bordeaux/ruby red sau pur si simplu grena cu un strop de maro in compozitie. Termenul oxblood isi are originea in uniformele studentilor de la Oxford University, sacourile baietilor si fustele fetelor erau bordeaux, uniformele se combinau de minune cu obrajii tinerilor de un rosu energic si “vascularizat”, asa ca Ox s-a continuat in mod firesc cu blood

.
Nuanta ruby care apartinea clasei nobile in epoci apuse provoaca acum o revolutie in lumea modei mondiale si nu numai. “Vinul rosu” patrunde si in design-ul de interior, artele plastice, arta fotografica, in sfera make-up & hair styling, acopera toate “regiunile” din ceea ce numim categorii ale esteticului.

Dark red a fost lasat la pastrare cateva sezone bune pe catwalk, desi este usor de armonizat cu alte culori/tonuri. De foarte mult timp nu a existat in defilarile de moda o infuzie atat de abundenta a vinului de Bordeaux.
Designerul care a lansat pe orbita in acest sezon rece oxblood a fost newyork-ezul Alexander Wang. Colectia lui de toamna-iarna 2012 pare a fi creata din iubire pentru burgundy si pentru tonurile de petrol-bleumarin, ii confera acestei nuante burgheze un aspect satinat, cu note in degrade-uri care te duc cu gandul la pensulatii diafane de acuarela. Colectia lui s-a invartit in jurul unei axe oarecum neutre: oxblood, petrol si bleumarin, mult negru si alb-ivoire pe alocuri. Materialul favorit al colectiei este pielea naturala, stantata, texturata, lucioasa sau patinata, pastrand-o insa in aceasta cromatica restransa. Wang introducea in toamna lui 2010 culoarea ruby red dar nu a putut fi introdusa in dosarul tendintelor importante. Dar 2012 este anul lui Wang. Efectul colectiei lui s-a vazut instantaneu in creatiile multor case de moda: Acne, Gucci, Yves Saint Laurent, Derek Lam, Rodarte, Nanette Lepore, Jason Wu, Helmut Lang si multi altii.
Alexander Wang

Pentru ca pielea naturala si ruby red construiesc un mariaj fericit, mai toate casele de moda le-au asociat, devenind nedezlipite. Aceasta combinatie este prezenta si in colectia designerului austriac Helmut Lang care foloseste burgundy in pigmentarea imprimeurilor, a pielii, in nuantarea paietelor si a blanei eco. Brownish-red si deep black stau laolalta in aproape orice outfit semnat Lang. O colectie feminina, purtabila, o fuziune deosebita intre casual si elegant, intre linii minimaliste si noul Gotic-Bourgeois.
Helmut Lang

In urmatoarele imagini vom vedea diverse colaje formate din deep-oxblood:

Un patchwork de genti oxblood

Gucci si Jason Wu

Nanette Lepore, Acne si Christian Siriano

Impresionismul are o revenire majora in pictura asa cum vom vedea in lucrarile contemporane ale artistului Mstislav Pavlov. El preia componentele stilistice ale secolului al-XIX-lea si le transpune intr-o tehnica cu accente moderne. Tusele “ciopartite” si “taiate” in unghi drept impreuna cu adancimea si blandetea luminii contribuie la starile emotionale ale personajelor feminine reprezentate in panzele lui. El invita privitorul sa ia parte la esenta spiritului impresionist iar acesta poate discerne in maniera proprie ce poate reprezenta fiecare imagine in parte. Oglinzile, coafurile si rochiile sunt forme realizate cu ajutorul straturilor groase si mari de vopsea, plasarea acestor pete mari de culoare imita textura luminii si permit astfel privitorului sa-si creeze o imagine clara mentala fara a avea o ilustrare exacta si tangibila. Pictorul alege calea sugestiei in locul celei realiste. Dar pe acest concept se bazeaza intregul curent impresionist, pe sugestie si emotia-flash, nu?
Mstislav Pavlov

Ce ati spune de un print cu buze insangerate pe pahare? Un print comic-zombie potrivit pentru petrecerile tematice cu prietenii, pentru cei care sarbatoresc an de an Halloween night, sau pentru oricine are un simt al umorului ceva mai creepy. Acest set de pahare “Zombie Love Glass” a fost inspirat de serialul actual de mare succes “Walking Dead” [unul din preferatele mele, recunosc

]. Spiritul zombie ramane lipit pe pahar intr-un stil glam, ideea mi s-a parut interesanta si demna de luat in seama…sau de cumparat

asa ca m-am gandit s-o includ in capitolul oxblood trend.
“Zombie Love Glass”

Fetele indraznete care sunt interesate de o manichiura moderna bloody-catchy, pot apela cu incredere la acest model intitulat “Brutally Bloody Nail Art”, expresivitatea nuantei red blood se poate observa aici:
“Brutally Bloody Nail Art”

Granita fina dintre moda si arta se estompeaza si o putem savura in pictorialul revistei “Pulp Magazin”. Combinatia armonioasa dintre acuarela si arta fotografica are ca rezultat un tablou estetic deosebit si sensibil. Artista Chantal Stafford si fotograful Bruce Owen s-au bucurat de o colaborare excelenta in realizarea acestui pictorial pe care l-au numit “Vis in Vis”. Cu ajutorul picturii si a unei tehnologii noi de editare foto se poate ajunge la inovotie in sfera efectelor vizuale. Astfel, privitorului ii este satisfacuta dorinta de nou si diferit. Observam si aici nuantele de roscat-brun, grena si rosu rubiniu.
Chantal Stafford & Bruce Owen

Alexander Wang, bordeaux, burgundy, deep red, Editoriale de moda si tendinte, grena, handmade, helmut lang, Lavinia Voicu, moda, oxblood, Point of Fashion: Deep Burgundy is the New Black, ruby red, and more:

Point of Fashion: Deep Burgundy is the New Black + tendite 2013